Det er hårdt for ryggen at sidde på kontoret hele dagen - her er 7 gode råd til at aflaste den lidt

Er du typen, der bruger lang tid på at sidde ned? Det kan være fordi, du arbejder på kontor, eller har fritidsinteresser, hvor du sidder ned; for eksempel foran en computer eller lænet over et projekt. Det kan være rigtig hårdt for din ryg, og det kan forårsage smerter nu og senere i livet. Her er X gode råd til at aflaste din ryg, så du kan passe på den.

Derfor skal du passe på din ryg

Det er utrolig vigtigt at passe på sin ryg. Ryggen udgør nemlig en stor del af kroppen og har mange vitale opgaver. Den består af en lang række knogler og en masse muskler, og der kan desværre nemt opstå smerter i både led og muskler, og det kan forekomme af mange forskellige grunde. Det kan være grundet dårlig positur, men også på grund af manglende cirkulation under for meget stilstand. Heldigvis er der forskellige ting, du kan gøre, for at passe på din ryg.

1: Den rette stol

Når man tilbringer lang tid på et kontor, kan den rette skrivebordsstol være altafgørende. Den skal kunne støtte din krop og efterkomme alle de behov, du nu må have. Det kan for eksempel være, at du har brug for armlæn, for at få den rette støtte til dine arme og skuldre. Det kan også være, at du støtter dine arme mere på bordet foran dig, og derfor har brug for en kontorstol uden armlæn, så den nemt kan rulle ind under bordet

Der findes en masse muligheder inden for kontorstole, og der er flere ting, du kan vælge som tilkøb, så du kan finde den helt rette stol til dig. Den skal også passe til din vægt og din højde, så du får den bedst mulige support ud af din stol. Med den rette støtte skal du ikke anstrenge din ryg, dine skuldre og din lænd, og dermed vil du opleve færre smerter.

2: Et hæve-sænke bord

Et hæve-sænke bord kan også gøre en stor forskel for dig, der oplever rygsmerter. Mange rygsmerter kommer nemlig fra, at ryggen ikke bliver bevæget nok, og der er derfor dårlig cirkulation i nogle områder. Med et hæve-sænke bord kan du skifte imellem at sidde ned og stå op, og det kan få cirkulationen i gang i hele kroppen. Det er generelt sundt for kroppen at stå op; man kan faktisk tabe sig udelukkende ved at bruge lidt af den tid, man normalt sidder i, på at stå op.

3: Et massagesæde

Et massagesæde kan også være løsningen på dig. Det er et form for overlag, som du kan sætte ovenpå din stol. Den kan sættes til en stikkontakt, og så kan du tænde den, når du har lyst. Alt efter hvilket sæde, du vælger, kan sædet have forskellige indstillinger, så du kan få massage, imens du arbejder. Det er en meget effektiv måde at holde cirkulationen i rygmusklerne i gang, da de bliver bevæget og masseret, uden at du behøver at gøre noget aktivt for at opnå det.

4: Et varmesæde

Et varmesæde fungerer lidt ligesom et massagesæde, i form af, at det kan sættes ovenpå din kontorstol og kan aktiveres med strøm. I stedet for at massere dig, vil sædet varme dig. Varme hjælper på mange forskellige slags smerter, så dine muskler holder sig varme og bliver mindre spændte i løbet af dagen. Ligesom massagesædet, kan varmesædet også være med til at holde cirkulationen i gang.

5: Den rette måde at sidde på

Det er også vigtigt at tænke over, hvordan du sidder. Man skal helst sidde med fødderne flade mod jorden, knæene i en 90 graders vinkel og en ret ryg. På den måde bliver ens lænd, ryg og knæ mindre belastede.

Dog er det ikke altid helt nemt; det kan for eksempel være udfordrende, hvis man er lidt høj eller lidt lav. Hvis du er på den lave side, findes der forskellige skamler og fodstøtter i adskillige højder, så du kan finde den rette støtte til dine fødder, så du kan have dem fladt under dig.

Er du høj, er svaret til gengæld i et skrivebord og en stol i den højde, der gør, at du kan sidde med knæene i en 90 graders vinkel. Der findes mange muligheder, hvor møblerne kan indstilles, og det kan være det rigtige svar for dig.

6: Styrk din ryg

En anden måde, hvorpå du både kan behandle og forebygge rygsmerter, er ved at træne din ryg og dens muskler, så den bedre kan holde til dine daglige aktiviteter. Det findes mange forskellige øvelser, som kan støtte din lænd, eller hvor end du primært oplever smerter. Det kan være rigtig god at lave et lille program med øvelser, som du nemt kan udføre hver dag; det behøver ikke at tage længere tid end 10-15 minutter, og det kan alligevel gøre en stor forskel, hvis du holder godt fast i det. Det vil være en alletiders sund vane for dig.

Du kan finde mange guides, programmer og øvelser online, som kan hjælpe dig på vej. På den måde kan du følge med i en video eller se billeder, så du er sikker på, at du udfører øvelserne rigtigt.

7: Sov godt om natten

Din søvn spiller også en stor rolle i denne situation. Dårlig søvn kan forværre smerterne, og smerterne kan gøre det sværere at sove godt; det kan hurtigt blive en ond cirkel. Derfor er det vigtigt, at du skaber det bedste miljø for din søvn. En dårlig madras kan også gøre dine rygsmerter værre. Sørg for, at din krop er træt, når du går i seng, ved at motionere regelmæssigt, undgå skærme inden sengetid, og sov i et køligt værelse under en varm dyne; det er noget af det bedste, du kan gøre, for at sove godt.

Aflast din ryg og forebyg smerter

Du passer bedst på din ryg ved at sørge for, at dit miljø, når du sidder ned, er så godt som muligt, ved at sørge for komfort, støtte og god cirkulation. Tænk over, hvordan du sidder; hvis du ikke sidder ordentligt, så må du lave om på det, hvad enten det kræver at komme af med en dårlig vane eller skaffe en ny kontorstol.

Det kan også gøre en stor forskel, hvis du tænker over at forebygge, når du ikke befinder dig i det miljø, hvor du sidder ned, og det er igennem god søvn, smarte øvelser og en generelt sund livsstil. En sund og veltrænet ryg har mindre tendens til at blive belastet.

Det bedste, du kan gøre, er selvfølgelig både aflastning og forebyggelse; sådan passer du bedst på dig selv og din ryg.

Menu
Top