Huller i tænderne - 5 tips til at undgå dem, og 2 ting du kan gøre når uheldet alligevel er ude

Hvert år oplever tusinder af danskere, at der opstår huller i deres tænder. Disse huller kan være enormt smertefulde - især hvis man ikke får gjort noget ved det inden for kort tid! Ønsker du at passe ekstra godt på dine tænder, så du undgår huller og smerter? Så læs med herunder, hvor du får 5 tips til at undgå huller i tænderne samt 2 ting, du kan gøre, når uheldet alligevel er ude.

Skær ned på sukkeret 

Der er flere forskellige grunde til, at du kan opleve tandpine og huller i tænderne. En af disse grunde er et overforbrug af sukker i dine madindtag. Mange tror, at så længe man børster tænder regelmæssigt, slipper man gennem livet uden huller - dette er på ingen måde tilfældet! Spiser du ofte madvarer, der indeholder store mængder af koncentreret sukker, kan du over en længere periode udvikle smertefulde huller i tænderne. Nu tænker du måske, at du er nød til at fjerne alle former for sukker fra dit madindtag.

Det er på ingen måde dette, du skal! Du skal dog overveje, hvor meget sukker, du egentligt indtager på daglig basis. Sukker findes ikke kun i slik og sodavand, men også i eksempelvis færdiglavede madretter. Du kan redde dine tænder ved blot at fjerne en smule af den overskydende sukker, du indtager på daglig basis! 

Regelmæssig tandbørstning

En anden grund til at mange oplever tandpine og huller i tænderne er, at de ikke børster tænder regelmæssigt. Måske har du selv oplevet at have en travl uge, hvor tandbørsten ikke er blevet brugt lige så flittigt, som den egentligt burde. Hvis du ønsker at undgå huller, er det enormt vigtigt, at du husker den regelmæssige tandbørste. For mange virker det en smule overflødigt at skulle børste tænder flere gange om dagen, men det har altså enormt stor betydning for din mundhygiejne!

Med en tandbørste kan du nemlig fjerne overskydende bakterier i munden, der sætter sig på tænderne og skaber huller. Derudover kan du med en tandbørste fjerne plak og madrester, der sætter sig på tænderne efter en lang dag fyldt med mad og drikkelse. Det er altså enormt vigtigt, at du husker at prioritere den regelmæssige tandbørstning! Dette gælder specielt, hvis du allerede har opdaget et hul. Hullet skal renses flittigt, så du undgår dybere skade og voldsomme smerter. 

Du kan vælge at bruge en almindelig tandbørste eller en elektrisk tandbørste. Der er både fordele og ulemper ved dem begge. Er du i tvivl om, hvilken tandbørste du skal vælge til dine tænder, kan du spørge din tandlæge til råds.

Undgå syreholdige læskedrikke

Ligesom sukker, er syre enormt skadeligt for tænderne. Syre findes blandt i sodavand, som mange danskere forståeligt nok er glade for. Nu tænker du nok igen, at du skal droppe alle former for sodavand, hvis du ønsker at undgå huller i dine tænder.

Dette er dog ikke en nødvendighed! Du skal blot forsøge at skære ned, hvis du oplever, at dine tænder bliver påvirket. Du kan blandt andet mærke, at dine tænder bliver påvirkede, når de efter en lang dag fyldt med syreholdige læskedrikke føles ru. Grunden til dette er, at syren er med til at nedbryde alt det, der sikker på tænderne, for at beskytte dem. 

Regelmæssige tandlægebesøg

Uanset om du allerede har et hul i dine tænder, eller frygter at få et, er det vigtigt, at du foretager regelmæssige tandlægebesøg. Mange tror, at man blot skal besøge sin tandlæge, når man bliver indkaldt, eller når der opstår noget akut. Det er dog for mange en god ide at have regelmæssige tandlægebesøg i kalenderen.

På denne måde er du altid sikker på, at dine tænder er i topform! Du kan desuden ofte undgå huller, før de opstår, da tandlægen når at fange dem. Der er kun fordele ved at lægge regelmæssige tandlægebesøg i kalenderen!

Suppler med tandtråd

Sidst, men bestemt ikke mindst, er det altid en god ide at supplere tandbørsten med tandtråd. Den smarte tandtråd er ikke kun godt til at fjerne trælse madrester, der sidder og irriterer i løbet af dagen, men er også med til at rense tænderne samt tandkødet, så du undgår infektioner, tandsmerter og eventuelle huller.

Har du ikke allerede tandtråd liggende derhjemme, er det en god ide at få fat på det! Du vil garanteret opleve en stor forskel, når først du begynder at supplere dine tandbørstning med brugen af tandtråd. Det tager blot to minutter, og herefter har du smukke og rene tænder! 

Menu
Top